Harmonieus de dag doorkomen

Tijdens mijn vakantie heb ik het boek “Luisteren naar kinderen” van Dr. Thomas Gordon gelezen. De boodschap van dit boek is dat effectief communiceren er voor zorgt dat ouders en kinderen samen harmonieus de dag door komen. Dat is natuurlijk super. Dat willen we dus niet alleen in de relatie met onze kinderen, maar ook op ons werk. We willen ook harmonieus de dag doorkomen met collega’s, met (potentiële) klanten en andere zakenrelaties. Kan dat? Ja, dat kan als je effectief communiceert.

In het dagelijkse leven speelt communicatie een sleutelrol zowel thuis als op je werk. Dr. Thomas Gordon heeft een model voor communicatie ontwikkeld om te verhelderen wat er in zowel zakelijke als privérelaties gebeurt en om effectief en efficiënt daarin te kunnen handelen.

Effectief communiceren heeft als doel het opbouwen van een wederzijds goede relatie.

Hieronder een lijstje met een aantal vaardigheden van Dr. Thomas Gordon die in alle soorten relaties toepasbaar zijn:

  • actief luisteren naar de ander, zodat u de ander beter kunt begrijpen,
  • emoties herkennen en benoemen,
  • ik-boodschappen formuleren, zodat u kunt aangeven wat voor u belangrijk is,
  • conflicten goed oplossen.

Deze technieken van luisteren en communiceren kunnen niet alle conflicten voorkomen, maar kunnen zeker het aantal en de ernst van conflicten enorm beperken.

Het verband met mediation

Tijdens een mediation help ik cliënten effectief te communiceren naar elkaar. Dit zorgt ervoor dat hun mening en/of gevoel kan worden uitgesproken op een manier dat de ander zich zo min mogelijk aangevallen voelt. Bovenstaande vaardigheden zijn hiervoor uitermate geschikt.

De vaardigheden worden in komende blogs afzonderlijk nog besproken.

Kun je mijn hulp gebruiken bij het oplossen van jouw conflict? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

 

 

Abonneer op deze blog