Goed communiceren? Luister actief!


Als je leest “actief luisteren” denk je vast “oh, dat doe ik al”.

Maar wat is actief luisteren eigenlijk? Als je actief luistert, luister je onbevooroordeeld, open, geïnteresseerd, geconcentreerd, betrokken en nieuwsgierig.

Natuurlijk ben je geïnteresseerd in en betrokken bij je tiener. En ben je nieuwsgierig naar wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Maar geconcentreerd luisteren is in een gezinssituatie soms best lastig.

Vaak is het zo dat als je tiener je iets vertelt, je in je hoofd nog met andere dingen bezig bent, en dat is heel normaal.

Het kan ook zo zijn dat je wel luistert, maar eigenlijk wacht totdat je tiener is uitgepraat. Je hebt je reactie op het verhaal van de ander namelijk al in je hoofd.

Op deze manier ben je niet met je volle aandacht bij wat je tiener je vertelt, en zul je informatie missen. Je tiener voelt ook dat je niet actief luistert en raakt geïrriteerd.

Hoe luister je actief?

Je kunt zowel non-verbaal als verbaal laten zien dat je actief luistert.
Non-verbaal door:

  • gebruik te maken van je gelaatsuitdrukkingen (glimlachten, fronsen),
  • oogcontact te maken,
  • en door gebruik te maken van lichaamstaal (knikken met je hoofd, naar iemand toebuigen).

Verbaal:

  • door aanmoedigende woorden te gebruiken als ok, ja ja, oh ja, hmmm. Hiermee stimuleer je de ander om door te praten.

Doel van actief luisteren is om te na te gaan of de gedachten en gevoelens van je tiener goed zijn overgekomen bij jou. Als dat niet zo is dan kunnen die misverstanden weer recht worden gezet.

 

Abonneer op deze blog