Help! Mijn tiener is depressief…en ik dan?

Als er een kind in het gezin depressief is, dan trekt dat een zware wissel op het hele gezin. Dan kun je het gevoel hebben dat jullie verdrinken in wat er gaande is. Alles draait om de depressieve tiener en je doet je best om hem of haar te ondersteunen. Je wil alles volgens het boekje te doen zodat je tiener zich zo snel mogelijk beter voelt.

Maar je bent ook een mens, met gevoelens. Je bent moe. Misschien voel je je schuldig of machteloos. Het is belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen.

Hoe zorg je goed voor jezelf?

  • Zorg dat je kunt ontladen. Door bijvoorbeeld te praten of te sporten.
  • Zorg dat je jezelf blijft opladen door leuke dingen te doen. Dit ontspant en zorgt ervoor dat het jou niet teveel wordt.
  • Je mag ook je eigen grenzen aangeven naar je kind.
  • Vraag hulp aan anderen als het je teveel wordt.

Op depressie en suïcide rust helaas nog steeds een taboe, dus je kunt niet altijd praten met iemand in je omgeving. En soms is het ook juist fijn om met iemand te praten die net wat verder weg staat, die zonder oordeel over jou of over je kind luistert en kan meedenken. Dan ben je van harte welkom bij mij.

Abonneer op deze blog