Het verkeerde telefoonnummer

Heel verdrietig nieuws gisteren uit het Noorden van het land. Een jonge vrouw (26) die het leven niet meer zag zitten probeerde contact te zoeken met 113 zelfmoordpreventie. Achteraf blijkt dat ze, verschrikkelijk genoeg, niet het juiste telefoonnummer had.

Ze heeft met niemand kunnen praten op het moment dat zij het zó hard nodig had. Wat zal zij zich alleen hebben gevoeld… Mede hierdoor heeft zij suïcide gepleegd.

Ik zeg met opzet “mede hierdoor” omdat ik het jammer vind dat er in de media meer aandacht is voor het telefoonnummer van 113 zelfmoordpreventie, dan voor het feit dat deze jonge vrouw het leven niet meer zag zitten.

Het werk van 113 zelfmoordpreventie is mooi en noodzakelijk, als vrijwilliger bij 113 weet ik dat als geen ander. Maar het is het laatste vangnet dat er is. 

Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet zo diep in de put raken dat ze zelfmoord overwegen?

Ik ben ervan overtuigd dat als we zo vroeg mogelijk met jonge mensen aan de slag gaan, we een heleboel verdriet kunnen voorkomen.

Dat is ook waarom ik de tieners, die bij mij in de praktijk komen, begeleid op een manier dat ze weten wat ze moeten doen als ze zich slechter gaan voelen, welke stappen ze dan kunnen zetten. Dat ze hun leven aanpassen op een manier die goed voor hen is. En ook heel belangrijk, ze leren dat praten over problemen helpt. Ze doen hier bij mij een positieve ervaring mee op, zodat ze, zo nodig, later in hun leven weer om hulp durven vragen. Maar dan voordat het escaleert in suïcidale gedachten.

Hier kunnen we als maatschappij ook nog een belangrijke stap in zetten. We moeten ervoor zorgen dat zelfmoord een onderwerp wordt waar iedereen over durft te praten. Of je nu zelfmoordgedachten hebt, of dat je juist degene bent die mag luisteren naar hoe het met iemand gaat.

Zelfmoordgedachten mogen er zijn en, zeker zo belangrijk, ze kunnen met hulp ook weer verdwijnen.

Erover praten helpt echt! Praten kan met mensen in je omgeving, je huisarts of gespecialiseerde hulp. En natuurlijk ook met 113 zelfmoordpreventie.

Denk je aan zelfmoord of ken je iemand die met zelfmoordgedachten rondloopt, bel me dan gerust. Een eerste contact is altijd vrijblijvend.

Even als achtergrondinformatie. 113 zelfmoordpreventie probeert al jaren het nummer 113 te krijgen, tot op heden is dit niet gelukt. Staatssecretaris Blokhuis is nog steeds bezig met uitzoeken of 113 het nummer van zelfmoordpreventie kan worden.

Het huidige nummer van 113 zelfmoordpreventie is 0900-0113.

Abonneer op deze blog