Zelfmoordpreventie

Als een tiener depressieve gevoelens heeft, dan ligt het risico op zelfmoordgedachten op de loer.
Neem jullie tiener altijd serieus als het aangeeft niet meer te willen leven!
Denk niet “het is nog maar een kind, hij of zij weet niet wat hij/zij zegt.” Het is namelijk een signaal dat het echt niet goed gaat.
Maar het wil helemaal niet zeggen dat een kind ook écht dood wil. Wat het wel wil zeggen is dat jullie tiener weg wil uit de situatie waarin hij of zij in zit.
Het kán natuurlijk wél dat een tiener de dood als daadwerkelijke optie ziet.

Vanuit mijn werk bij 113 zelfmoordpreventie ben ik gewend om gesprekken over zelfmoord aan te gaan.
Ik heb ook de tools in huis om met de tiener te zoeken naar andere oplossingen.

De ervaring leert dat kinderen dit niet makkelijk met hun ouders bespreken, zeker tieners niet.
Als ouder doet het je verdriet om je kind zo ongelukkig te zien en dat is lastig voor een kind om mee om te gaan. Ook jouw eventuele onbegrip zal als afwijzing worden ervaren.
Het helpt jullie tiener om zijn of haar gevoel bij iemand kwijt te kunnen die de emoties beter op afstand kan houden. Iemand die jouw tiener ziet als persoon en niet als “kind”, iemand die hem of haar snapt.
Zo iemand kan ik zijn voor jullie tiener.
Maar ook voor jullie. Voor ouders is het moeilijk om te horen dat je kind niet meer wil leven. Als er behoefte aan is, kunnen ook jullie je zorgen en vragen bij mij kwijt.

Wat kun je zelf doen in de tussentijd?

Ga het gesprek aan met jullie tiener.
Vraag of hij/ zij weleens aan zelfmoord denkt. Het is belangrijk om ook dat woord te gebruiken. Daardoor krijgt de ander het gevoel dat je openstaat voor zijn of haar gevoel over dood willen.
Als je er omheen draait is de kans dat jullie kind zegt dat het aan zelfmoord denkt kleiner.
Praten over zelfmoord brengt mensen niet op ideeën en geeft ook geen grotere kans op een zelfmoordpoging. Dus maak je daar geen zorgen om.
Het feit dat iemand erover mag praten verlicht en zorgt juist dat de kans kleiner wordt.

Daarnaast kan jij als je je zorgen maakt, maar ook jullie tiener dag en nacht contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie.