Lichtpuntjes – tip voor je tiener


Ik wil graag een oefening met jullie delen die zijn oorsprong vindt in de positieve psychologie.

Een fijne oefening waarbij je tiener zich focust op de dingen die nog wél goed gaan.

De oefening waar ik het over heb, noem ik de “Lichtpuntjes” – oefening.

Hoe werkt de oefening?

Probeer minstens drie dingen die vandaag goed gingen op te schrijven.

Wat ging er goed? Wat gaf je een fijn gevoel? Waar werd je blij van? Dat soort vragen kun je jezelf stellen om erachter te komen welke dingen je kunt opschrijven.

Het kunnen dingen zijn als “uit bed gekomen”, “telefoon opgenomen”, “appje gestuurd”, “zon scheen” of “naar school geweest”. Het kan van alles zijn. Wat voor de ene persoon iets piepkleins is, kan voor de ander juist iets heel groots zijn.

Daarbij schrijf je ook wat voor gevoel het je gaf.

Werd je er blij van? Of trots? Of vond je het leuk om te zien, fijn om te horen? Of gaf het je een fijn gevoel? Probeer het zo precies mogelijk te omschrijven.

Alleen aan de positieve dingen dénken is niet voldoende. Het ook opschrijven maakt dat het nog beter werkt. Dit komt doordat je door het opschrijven bewuster bezig bent met wat er goed ging, want je moet het ook kunnen omschrijven. Daarnaast worden je hersenen meer gestimuleerd om de positieve dingen te onthouden omdat het een combinatie van zien en doen is.

Wat maakt deze oefening waardevol?

Deze oefening heeft een korte en een lange termijn werking, dat maakt hem extra effectief en waardevol.

Op korte termijn kan het helpen om wat beter in slaap te vallen. Er wordt dan namelijk op de positieve dingen gefocust voor het in slaap vallen.

Op de lange termijn werkt om positiever in het leven te staan.

Er wordt elke dag even bewust stil gestaan bij wat er goed is gegaan. Ook wordt er door de dag heen meer gelet op dingen die ’s avonds op kunnen worden geschreven. Je tiener gaat zich meer op positieve dingen concentreren.

Vrijwel alle tieners die bij mij komen gaan thuis met deze oefening aan de slag. Ze mogen bij een een boekje uitzoeken waarin ze de lichtpuntjes op kunnen schrijven. In het begin voelt het nog wat ongemakkelijk, maar op een gegeven moment gaat het vanzelf.

Ik heb dat zelf ook ervaren. Voor mij is het een gewoonte geworden, een prettige afsluiting van de dag. Inmiddels doe ik het al heel wat jaren. Bijkomend voordeel is dat ik inmiddels een fijne stapel met positieve dagboekjes heb. Erg leuk om nog eens doorheen te bladeren, zeker op momenten dat je wat extra positiviteit kunt gebruiken. 

Abonneer op deze blog