Triggeren de #TruefSelfie weken jouw zoon of dochter? 

Deze maand is er op tv veel aandacht voor psychische ziekten.
Daar heb ik al eerder een blog over geschreven.
De programma’s geven een kijkje in het dagelijks leven van jongeren met een psychische ziekte. Ik vind het supersterk van de betrokken jongeren dat ze hun ervaringen zo zichtbaar durven delen.

De programma’s zijn een erkenning voor jongeren die weten dat ze ziek zijn. En een hérkenning voor jongeren die deze gevoelens ook hebben. Dat is natuurlijk heel fijn! Maar dit heeft ook een keerzijde.
Wat namelijk opvalt is dat het kijken van deze programma’s de negatieve gevoelens (extra) kunnen triggeren. Jongeren die deze programma’s kijken en heel veel (h)erkenning ervaren kunnen erg geconfronteerd worden met hun eigen gevoelens. Dat is heel logisch, maar niet in alle gevallen handig.

Wees als ouder hier alert op. Merk je dat de programma’s een negatief effect op jouw kind hebben, ga dan het gesprek aan. Waarom wil jouw kind graag deze programma’s graag zien? Bespreek of het verstandig is om te kijken als dit het effect is. 

Als jouw tiener ondanks de triggers toch graag wil kijken omdat bijvoorbeeld herkenning heel belangrijk is, bespreek dan samen hoe je ervoor kunt zorgen dat de triggers de situatie van jouw kind niet verergeren. Een optie is om samen te kijken en het na te bespreken. Hoe ervaart je kind wat hij of zij heeft gezien?

Hoe merk je of de programma’s jouw kind triggeren?

Hij of zij

  • trekt zich terug.
  • wordt somberder.
  • praat er veel over.
  • beschadigt zichzelf meer.
  • heeft meer suïcidale gedachten.
  • vindt zichzelf een aansteller.

Als jouw kind extra wordt getriggerd door deze programma’s, en samen erover praten niet genoeg helpt, neem dan contact op met de behandelaar. 

Is er geen behandelaar en twijfel je over wat nu de verstandigste zet is, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Ik denk graag met je mee.

Abonneer op deze blog