Clay’s father to Clay: “Why is it that kids don’t tell there parents everything?”
“Is it shame? Are they afraid? Afraid that we won’t understand?”
Clay: “Afraid that you understand to well.”
Clay’s father: “To cover your secrets?”
Clay: “Protecting you.”
– seizoen 2 van de serie “13 reasons why” –
Hoe goed ken jij je tiener?
Waarschijnlijk best goed, maar je weet ook dat hij of zij je niet alles (meer) vertelt. Dat is normaal. Het hoort bij de ontwikkeling van een tiener dat ze zich losmaken van hun ouders.
So far, so good.
Maar je wil wel graag dat je tiener naar je toekomt, als er grote dingen in zijn of haar leven spelen. En dat ze om hulp vragen, als ze het niet alleen kunnen oplossen.
Die kans kun je vergroten door in contact te blijven met je tiener.
Hoe maak je écht contact?
In gesprek gaan is natuurlijk een goede manier om contact te maken. Maar niet alle ouders, en niet alle kinderen zijn praters.
Dan kun je ook op andere manieren contact maken.
Kijk eens wat jouw tiener leuk vindt en doe dat samen:
* zijn of haar muziek luisteren. Vraag eens waarom juist deze muziek favoriet is.
* zijn of haar favoriete programma kijken.
* zijn of haar favoriete game spelen. Laat je tiener jou maar uitleggen hoe het moet.
In het begin voelt het misschien wat geforceerd. En misschien vindt je tiener het maar raar. Maar als jij oprecht interesse toont (oprecht is het kernwoord hier), en er de tijd voor neemt dan gaat het werken. Lukt het niet meteen, blijf het dan proberen.
De serie “13 reasons why”
Als je goed contact hebt met je tiener, is de kans groter dat ze naar je toe komen als er wat is.
Het is fijn voor jezelf om in te schatten of, en welke heftige thema’s in het leven van je tiener spelen.
De serie “13 reasons why” is een goede ingang om lastige thema’s eens te bespreken met jouw kind. Je kunt vragen stellen, “Wat vind je ervan dat ze zich zo gedragen?”, “Gebeuren dit soort dingen bij jou op school ook?”, “Wat zou jij doen als je in zo’n situatie zou komen?”.
Wat een bijkomend voordeel van zo’n gesprek is, is dat jouw kind merkt aan jouw reacties en vragen dat jij ervoor openstaat om over dit soort dingen te praten. Hij of zij weet dan dat ook dit soort dingen thuis kunnen worden besproken.
Als het lukt kun je ook vragen naar hoe jouw kind zich voelt als hij of zij naar deze serie kijkt.
De onderwerpen in deze serie kunnen jouw tiener ook triggeren. Dit kan ervoor zorgen dat gevoelens als alleen voelen, depressief, angst worden vergroot.
Wees alert als je weet dat jouw kind depressieve gevoelens heeft. Bespreek wat deze serie met hem of haar doet. Vraag, als er aanleiding voor is, ook of er zelfmoordgedachten zijn. En zo ja, worden deze sterker? Trek dan direct aan de bel bij een hulpverlener.
Om dit specifieke gesprek goed te voeren is het handig om de serie zelf ook te hebben gezien. Kijk hem zelf of nog beter als dat lukt samen.
Veel succes en plezier met het contact maken!