Help! Mijn tiener is depressief. Wat nu?

Heb je het idee dat jouw kind depressieve gevoelens heeft, depressief is of heeft je tiener de diagnose? Wat kun jij als ouder dan doen?

 

Het allerbelangrijkste is om contact te blijven houden of te maken.

 

Hoe houd je dat contact?

  • Voorkom dat je tiener geïsoleerd raakt door samen iets te ondernemen. Kies iets waar hij nog plezier in heeft. Kies vooral ook iets waardoor je kind niet alleen maar binnenzit.
  • Vertel dat hoe je tiener zich voelt en gedraagt geen invloed heeft op de band die jullie hebben. Je blijft van hem houden.
  • Het is fijn als je je tiener kunt bewegen om tegen je te praten, maar het hoeft niet, soms is samen zijn al genoeg.
  • Als het lukt om te praten, luister dan vooral actief.
  • Goed bedoelde adviezen als “ga sporten, daar ga je je beter van voelen” werken averechts. Vraag liever aan je tiener waarvan hij denkt dat hij zich beter gaat voelen.
  • Laat je tiener zichzelf zijn. Accepteer hoe moeilijk soms ook, dat hij bv nergens toe komt, dat hij zich niet kan concentreren of dingen vergeet. Iemand die depressief is weet zelf heel goed wat hij allemaal “fout” doet, als jij als ouder dat bevestigt is dat extra moeilijk.

Contact houden zorgt er ook voor dat je in de gaten kunt houden of je tiener last heeft van suïcidale gedachten. Vraag daar eens naar. De vraag “Denk je wel eens aan zelfmoord?” is een moeilijke vraag voor ouders. Maar hij is zo belangrijk! Je wil niet dat het antwoord op die vraag “ja” is, maar als dat wel zo is kun je direct hulp inschakelen.

Soms lukt het contact maken of houden niet (meer), dan is het fijn als er iemand jullie even helpt om weer op hetzelfde spoor te komen. Ook bij suïcidale gedachten kan ik jullie helpen om hiermee om te gaan in het dagelijks leven.

Abonneer op deze blog